Ruugekõht-kirjurästas (Zoothera imbricata) on üks Sri Lanka raskemini nähtavaid endeemseid linde – suur, pika nokaga rästas, kes liigub päevad läbi vaikselt saare niiskete metsade varjulises alusmetsas. Kõige suurem võimalus teda näha on kannatlikel ja varajastel linnuvaatlejatel, kes on valmis koidikul metsarajal liikumatult istuma. Teistele kostab linnu nukker vile sagedamini, kui lindu ennast õnnestub näha.
Kuidas ruugekõht-kirjurästast ära tunda?
Kui lindu hästi näha, on liik eksimatu. Ülapool on sügavpruun ja kaetud tiheda musta soomusmustriga, mis ulatub üle pealae, selja ja tiibade ning on andnud linnule ingliskeelse nime. Alapool on soe, sügav ruuge – samuti tihedalt kaetud tumedate poolkuudega rinnal ja külgedel. Nokk on märkimisväärselt pikk ja kergelt allapoole kaardus, sobides hästi lehevarisest selgrootute otsimiseks.
Hämaras metsavalguses võib teda segi ajada rästa (Pied Thrush) (Geokichla wardii) emaslinnu või Tseiloni maarästaga (Geokichla spiloptera). Peamine erinevus on ruugekõht-kirjurästa ulatuslik must soomusmuster ülapoolel koos kõhu sügava ruuge – mitte valge – värvusega. Nii jalad kui ka nokk paistavad heledamad kui Tseiloni maarästal.
Kuidas ruugekõht-kirjurästas kõlab?
Tema laul on üks iseloomulikumaid helisid Sri Lanka niiske vööndi metsades vahetult enne koitu: allapoole libisevate, flöödilaadsete vilede jada, mida kirjutatakse kui "cheeew-chew-lew"; iga noot laskub sujuvalt ja kestab umbes sekundi ning jada korratakse mitu korda. Üldmulje on nukker ja kiirustamatu – kui seda ei tunne, on seda lihtne segi ajada kauge tuvi või öökulliga.
Väljaspool laulmisperioode suhtleb lind vaevukuuldava, kõrge "tsit"-häälega – kontaktkutse on nii nõrk, et selle võib kergesti kuulmata jätta isegi siis, kui lind on vaid paari meetri kaugusel. Esmakordsed vaatlejad märgivad sageli, et kuulsid lehevarise sahinat enne kui mingit häälitsust.
Kus ruugekõht-kirjurästas Sri Lankal elab?
Ruugekõht-kirjurästas on rangelt seotud niiske vööndiga ning teda leidub alates madaliku vihmametsadest kuni keskmise kõrgusega jalamiteni ja mäestikumetsadeni. Kohtumiseks on kõige tulemuslikumad jalamid – tavaliselt umbes 300 m kuni 1 200 m kõrgusel –, sest nendel kõrgustel nähakse lindu sagedamini toitu otsimas varjuliste metsateede ja radade servades kui tihedas, suletud võraga madalikumetsa sisemuses.
Üheks parimaks paigaks peetakse laialdaselt Sinharaja metsakaitseala, UNESCO maailmapärandi paika Sabaragamuwa ja Lõuna provintsis. Kaitseala ulatuslik matkaradade võrk läbi põlise vihmametsa pakub täpselt sellist samblast ja lehevarise rikast elupaika, mida liik vajab. Teine usaldusväärne paik on Horton Plainsi rahvuspark kesksel mägismaal, eriti mägirohumaadega piirnevate metsaservade ääres.
Teiste tulemuslike piirkondade hulka kuuluvad Kitulgala ümbruse metsased nõlvad ja Makandawa vihmamets, kus niiske vööndi võrastik on suures osas puutumata.
Millal on parim aeg ruugekõht-kirjurästast otsida?
Lind on aktiivne aasta ringi, kuid laulmine saavutab haripunkti pesitsusajal, mis kestab tavaliselt veebruarist maini, ning teine periood on umbes juulist oktoobrini. Parim aeg on varahommik – esimene tund pärast valgenemist. Kui päev soojeneb ja metsas tegevus suureneb, tõmbub liik kiiresti tihedasse varjealusesse.
Kuiva aastaaja kuud (umbes detsembrist märtsini) pakuvad Sinharajas sageli kõige selgemaid vaatlusi, sest radadel on vähem külastajaid ja metsaalust on lihtsam silmitseda. Tugevad vihmad, mis on kogu niiskes vööndis maist alates tavalised, pärsivad üldiselt toiduotsimist ja muudavad linnu leidmise raskemaks.
Millist käitumist võib oodata?
Ruugekõht-kirjurästas on oma eluviisilt peaaegu täielikult maapinnal elav. Ta otsib toitu, kõndides aeglaselt läbi lehevarise ja visates aeg-ajalt nokaga lehti kõrvale, et paljastada nende all putukaid, vihmausse ja väikesi selgrootuid. Avatud aladele ta harva siirdub, eelistades kitsast maariba tiheda alusmetsa ja varjulise metsatee vahel.
Häirituna lind pigem tardub kui põgeneb kohe – tema varjav soomusmuster pakub tõhusat maskeeringut metsaaluse laigulise pruuni tausta vastas. Selle tardumisreaktsiooni tõttu mööduvad liiga kiiresti mööda radu kõndivad külastajad sageli vaid mõne meetri kauguselt liikumatust linnust seda märkamata.
- Kõndige metsaradadel aeglaselt ja peatuge sageli.
- Keskenduge maapinnale 3–5 meetri ulatuses tee servast.
- Kuulake lehevarise vaikset sahinat.
- Vältige valju vestlust – lind tardub või libiseb varju.
- Tihedas alusmetsas on eeliseks lühikese teravustamiskaugusega (alla 2 m) binokkel.
Kas ruugekõht-kirjurästas on Sri Lanka endeem?
Jah. Zoothera imbricata on Sri Lanka endeem, mis tähendab, et ta pesitseb üksnes sellel saarel ega esine looduses kusagil mujal. Pikka aega peeti teda laialt levinud kirjurästa (Scaly Thrush) (Zoothera dauma) kompleksi alamliigiks, kuid nüüd tunnustatakse teda iseloomuliku sulestiku, piiratud leviala ja häälitsuste erinevuste põhjal eraldi liigina. Sri Lankal elab umbes 35 endeemset linnuliiki – see on üks kõrgemaid endeemide osakaale oma suurusega saare kohta kogu Lõuna-Aasias.
Kuidas planeerida linnuretke selle liigi nägemiseks?
Enamik külastavaid linnuvaatlejaid ühendab Sri Lanka niiske vööndi paigad mitmepäevaseks ringiks. Praktiline marsruut võib hõlmata kaks või kolm ööd Sinharaja lähedal (kus kaitseala kohalikud giidid on hädavajalikud ja neid saab korraldada usaldusväärsete reisikorraldajate kaudu), ühe öö Kitulgala lähedal ja aega Horton Plainsil. Metsa tundev kohalik giid parandab edu võimalusi märkimisväärselt – linnu vaikivus ja varjav eluviis teevad omal käel otsimise tõeliselt keeruliseks.
Teeühendus enamiku niiske vööndi paikadega Colombost on mõistlik ning 4x4-sõidukit on vaja vaid harva. Ella piirkond Uva provintsis pakub samuti hõlpsasti ligipääsetavat mäestikumetsa elupaika, mida tasub avastada, kui reisite mägismaa ringil.
Milliseid teisi loomi võib samas elupaigas kohata?
Tihedad niiske vööndi metsad, mida ruugekõht-kirjurästas koduks nimetab, on saare kõige liigirikkamate ökosüsteemide seas. Endeemsete lindude hulgas, keda sageli kohtab samas alusmetsas ja keskmises rindes, on Tseiloni lasuurharakas, vandelnokk-kannuskägu, Tseiloni maarästas ja Tseiloni kannuskana. Eriti Sinharaja on kuulus segaliigiliste toitumisparvede poolest – sellise parvega liitumine, kui see läbi metsa liigub, on üks tasuvamaid loodusvaatluselamusi Lõuna-Aasias.
Nendes metsades elavad ka imetajad, nagu Sri Lanka niiske vööndi endeem Tseiloni langur ja raskesti nähtav kalakass, keda küll nähakse harva.